Tips jaga kulit muka dari serangan jerawat

Author:asnawi hassim | Date:11/06/2013 | 3 000 je yang komen! v.v |

Assalamualaikum, harini Asnawi nak share satu tips yang sangat beguna, agaknyalah untuk kesihatan jugak ;) halang muka dari serangan jerawat,bintik-bintik hitam,minyak dan lain-lain. tips ni Asnawi dapat tau serba sedikit tentang2 nak jaga kulit ni, Asnawi bukan ya pro sngat. nilah ada beberapa point yang korang kena buat kalau nak jaga.


  1. MINUM AIR MINERAL BANYAK-BANYAK!
Minum mineral banyak-banyak, sebab dalam mineral atau kata lain nya air masak iaitu H20, korang minum lepas makan,lepas bangun tidur,lepas buat kerja berpeluh wtevr lah tapi kena minum ;)

    2.JANGAN SELALU PEGANG FACE AWAK!

Jangan pegang muka sebab kat tngan kita ni kite tak tau ada bacteria ke idak, tak konfem bersih, bukan jangan pegang , jangan selalu pengang maksud Asnawi, okay?

    3.JANGAN PICIT JERAWAT COMEL KAT MUKA TU!

Okay, jangan picit jerawat yang abru tumbuh kat muka , turutama remaja mcam Asnawi yang akan bnyak jerawat :0 , takkan bnyak kalau jaga betul2.

   4.BERJAGA-JAGA APABILA BERSYAMPU

Sebab kalau korang tengah bersyampu, nak bilas nntikan buih2 tu meleleh ke muka, dia akan menyebabkan muka kornag berminyak! ayokk, haha so nak selesaikan, bila korang nak bilas korang pandang atas shower dari atas nanti buih tu meleh ke belakang di rambut ;)

   5.BERJAGA-JAGA BILA TIDUR ATAS BANTAL!

Berjaga-jaga kepala korang masa tidur, muka korang tak boleh mereng ,muka kena bantal akan menyebabkan ada jerawat! sebab bantal yang kita guna tu belum tentu bersih, kalau dah kena tindih je bantal tu dgn muke kita ,habis lah.Jadi caranya masa nak tidur muka ke atas,tapi kalau masa korang dah tidur muka kat bantal jugak taktaulah ,nak buat mcam mna xD.

   6.PAKAI PENCUCI MUKA ANDA

Hendaklah pakai pencuci muka! dan Asnawi nasihatkan jangn hari2 guna pencuci yang ada scrub, dia boleh calarkan jerawat, dan merebak.

   7. KENA BERSENAM

Akhir sekali korang kena senam bnyak2, dia bukan muka je jantik tapi kesiahatan pun terjaga ;)

Sampai sini saja post ni, kalau ada silap cakap minta tegur ;) sharing is caring Assalamualaikum.

3 comments:

Hidayah Suhailee said...

la, yaya jarang sangat bersenam nih.. kalau tidur pun tak jaga2... then, suka sgt sentuh muka ni... patotlah jerawat ni makin tumbuh dgn comel dekat muka

asnawi hassim said...

@Hidayah Suhailee haha kan ,comel2

Anis Ains said...

hehe tenkiu, memang sekarang ni tgh usaha nak bersenam :)

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...